1 خردادماه 1392
]این روزها داستان شهرزاد برای اغلب ما داستان آشنایی است. داستان دختر جوان مبتلا به سرطان که در انتظار سلول بنیادی سازگار با بدنش، روزهای سخت بیماری را میگذراند...راوی این داستان شاید شهرزاد باشد اما این حکایت آدمهای زیادی است در سراسر دنیا، ایرانی و غیرایرانی ..... شاید شما هم به همین واسطه در مورد عضویت در بانک اهدای سلولهای بنیادی فکر کرده باشید و نیاز به اطلاعات بیشتری برای تصمیمگیری و یا فرصتی برای انجام آزمایشات باشید..[
سلول بنیادی چیست؟
سلولهای بنیادی به سلولیهایی گفته میشود که وظیفه مشخصی در بدن ندارند و مانند بازیگرانی می باشند که منتظر تعیین نقش خود هستند. سلولهای بنیادی منتظر سیگنالهای هستند که به آنها بگویند که در بدن چه کار کنند. سلولهای بنیادی مواد اصلی و پایه برای ساخت بدن را تشکیل می دهند و به همین علت است که کاندیدای خوبی برای ساخت بافتهای آسیبدیده در اثر بیماری یا صدمه هستند.
بانک اهدای سلولهای بنیادی کجاست؟
سالانه هزاران نفر دچار بیماریهای کشندهای مثل سرطان خون میشوند که برای تعداد زیادی از این بیماران تنها درمان نجات بخش پیوند سلولهای بنیادی میباشد. پیوند سلولهای بنیادی از فرد دهنده سالم و سازگار صورت می پذیرد ولی تنها ۳۰% بیماران در میان بستگان خود دهنده پیدا میکنند و برای بقیه تنها شانس برای زنده ماندن دریافت پیوند از فردی است که با وی هیچ نسبت خویشاوندی ندارند.
هدف از بانک داوطلبین اهدای سلول بنیادی جهت پیوند از اهدا کنندگان غیر منسوب کمک به یافتن دهنده برای این دسته از بیماران میباشد. در کشور ایران، محل این بانک مرکز تحقیقات هماتولوژی-انکولوژی و پیوند سلولهای بنیادی بیمارستان شریعتی است.
من میتوانم عضو شوم؟
جواب این سئوال شما در صورتیکه با آگاهی از مراحل اهداء تمایل قلبی برای عضویت در بانک داشته و حاثز شرایط زیرباشید، مثبت است:
-
سن بین ۱۸ تا ۵۵ سال
-
دارای سلامت جسمی
-
عدم سابقه ابتلا به سرطان
-
عدم ابتلا به بیماری قلبی شدید
-
عدم آلودگی به ویروس HIV وهپاتیت
-
عدم ابتلا به بیماریهای اتوایمیون
-
عدم ابتلا به آسم شدید
برای عضویت لازم است چه کاری انجام دهم؟
۱٫ مراجعه به ساختمان مرکز تحقیقات هماتولوژی-انکولوژی و پیوند سلولهای بنیادی بیمارستان شریعتی
۲٫ نمونهگیری خون و آزمایش تعیین HLA
3. در صورتی که بین فرد داوطلب و افراد بیمار نیازمند پیوند، سازگاری وجود داشت از فرد داوطلب جهت اهدای سلول های بنیادی خون ساز برای مراجعه مجدد دعوت خواهد شد در غیر اینصورت، این اطلاعات بصورت محرمانه برای جستجوهای آتی ذخیره خواهد شد.
برای اهداء سلول در صورت سازگاری با یک بیمار چه مراحلی را باید طی کنم؟
در صورتی که برای اهدای سلولهای بنیادی انتخاب شوید ابتدا آزمایشات لازم برای تایید سلامت شما انجام خواهد شد و برای چند روز داروی G-CSF از طریق زیر پوست به شما تزریق خواهد شد. این کار موجب افزایش سلولهای بنیادی خون محیطی میشود. سپس در روز جمع آوری سوزنی در هر یک از دستهای شما قرار داده میشود. خون از یک دست وارد دستگاه شده و پس از جدا سازی سلولهای بنیادی در شرایط استریل از دست دیگر به بدن برگرداننده می شود. این کار ۴-۳ ساعت طول خواهد کشید. در طی مدت جمع آوری شما بر روی تخت دراز خواهید کشید. اینکار مشابه اهدای خون میباشد.
در روش دوم دیگر سلولهای بنیادی مستقیماً از مغز استخوان و تحت بیهوشی جمع آوری میشوند. در این روش، سلول گیری در اتاق عمل خواهد بود و برای آن بر اساس نظر شما از بیهوشی عمومی و یا بیحسی موضعی استفاده خواهد شد. سلولهای مغز استخوان توسط یک سوزن از استخوان لگن گرفته خواهد شد. اکثر افراد همان روز ترخیص می شوند ولی احتمال ماندن برای یک شب در بیمارستان هم وجود دارد. روز بعد از نمونه گیری در صورت نیاز ویزیت خواهید شد.
آیا اهدای سلول بنیادی برای اهدا کننده خطری به همراه خواهد داشت؟
بر اساس گزارشات، اهدای سلولهای بنیادی برای فرد اهدا کننده هیچ خطر و عارضهای به همراه ندارد. و سلولهای برداشت شده توسط بدن در عرض چند روز جایگزین میشوند.
من داوطلب هستم ….
چنانچه با مطالعه اطلاعات این فراخوان داوطلب اهدای سلول بنیادی هستید کافی است ظرف دو هفته آینده، با ارسال ایمیل، ما را از نیت خود مطلع سازید. ما نیز در «همگام» در حال انجام هماهنگیهای لازم برای اعزام گروهی داوطلبان جهت انجام آزمایش نمونهگیری در مرکز پیوند سلولهای بنیادی بیمارستان شریعتی هستیم و پس از انجام هماهنگیهای لازم، وسیله ایاب و ذهاب نیزدر روز نمونهگیری مهیا خواهد شد.